За мен

За мен

Казвам се Венета Русиновa и съм автор на ръчно изработени бижута.

Родена съм и живея в гр. Русе. В областта на приложните изкуства работя от 2009г. като съм участвала в ръководството, проектирането и изработката на декорация за семейни събития (сватби, рождени дни и др.) и фотосесии, но първата ми най-голяма и най-стара страст си остава изработката на бижута. 

 

Въпреки че още като ученичка се увличах по приложните изкуства, изработката на бижута привлече вниманието ми по-късно. Запознах се с полимерната глина случайно като по това време тя не беше много популярен материал в България. Бях толкова възхитена от възможностите ѝ, че любопитството ми бързо прерасна в непрестанно търсене, опитване и изучаване на нови техники. 

 

Онова, което ми помогна да открия себе си като автор и истински ме вдъхнови (и продължава) бяха реалистичните цветя от школата на руските майстори, сякаш непипнати от човешка ръка. 

 

Украшенията с реалистично изработени цветя, ме накараха да мисля за първи път, че е възможно да се създадат и ръчно изработени бижута, които да са нежни, изящни, фини, подходящи за всякакви поводи не само за неформалното ежедневие. Това е стремежът ми, когато работя и до днес.

В помощ на деликатността, която целя, идват и любимите ми материали - среброто, полускъпоценните камъни, Сваровски елементите.

 

Като човек и автор много харесвам класиката и някои ретро стилове. Харесва ми, че всичко в тези стилове сякаш е устойчиво на времето - с непреходна, дори подновена красота. Вдъхновява ме основно природата, цветовете в нея, но някои бижута се появяват и след впечатляваща снимка или под влиянието на някакъв друг вид изкуство.


Бижутата ми са подходящи както за ежедневието, така и за по-специални поводи. Измислям моделите сама и ги изработвам в единични бройки или съвсем малки серии (като почти винаги променям нещо). Имат лека романтична нотка. Вярвам, че са за онези жени, които носят в себе си тази романтична нотка, която винаги личи и в начина на обличане, и в начина на общуване...